Partioasu ja merkkiohje

Partioasu

Lippukunnan juhlissa ja vuosikokouksissa sekä partioparaatissa oletetaan kaikkien pukeutuvan viralliseen asuun. Partiopaita on yleensä myös kesäleirien varustelistalla. Myös viikottaisissa partiokokouksissa voi halutessaan käyttää partiopaitaa.

Partiohuivi

Huivin ja huivimerkin saa jokainen Roineen Tyttöjen jäsen lahjaksi lippukunnalta. Roineen Tyttöjen valkoinen, kolmionmuotoinen huivimerkki ommellaan huivin kärkeen niin, että merkin alareunojen ympärille jää noin 0,5 cm sinistä kangasta näkyviin. Partiohuivi pidetään kaulassa kaikissa partiotilanteissa, siitä meidät tunnistetaan. Erään vanhan partiolaisen sanoin: ”Aina kannattaa käyttäytyä hyvin, mutta partiohuivi kaulassa käyttäydytään vielä paremmin.”

Roineen Tyttöjen huivi

Partiopaita

Sudenpennut käyttävät tummansinistä college-paitaa, vanhemmat ikäkaudet seikkailijasta alkaen Suomen Partiolaisten sinistä partiopaitaa. Partiopaitoja voi ostaa Scandinavian Outdoor Storesta (Pirkkala, Veska-kauppakeskus tai verkkokauppa).

Hame tai housut

Partiotytön asuun kuuluu ensisijaisesti hame, mutta siistit housut ovat nykyisin aivan yhtä hyväksytyt virallisessa asussa. Hame tai housut voivat olla tummansiniset tai mustat.

Sukat tai sukkahousut ja kengät

Väri on tummansininen tai musta. Roineen Tytöillä on omat tummansiniset polvisukat, joissa on pohkeessa valkoinen raita. Sukkia voi ostaa Rotyn merkkivastaavalta.

Päähine

Sudenpentu voi käyttää väiskiä ja vanhemmat partiolaiset halutessaan tummansinistä barettia. Myös Roty-buffi on sopiva päähine partioasuun. Buffeja voi ostaa Rotyn merkkivastaavalta.

Muut asusteet

Omaan ikäkauteen sopivan pillinarun voi ostaa merkkivastaavalta, ellei oma ryhmänjohtaja toisin ohjeista. Pillinarua voi pitää partiopaidassa, vaikkei omistaisikaan pilliä. Tällöin pillinarun pää kiinnitetään partiopaidan rintataskun tarralla. Partiovyön voi hankkia, jos haluaa.

Ulkoilmoille pukeutuessa kuuluu käyttää näiden ohjeiden lisäksi omaa järkeä. Kylmällä säällä saa ja pitää laittaa partioasun alle riittävästi vaatetta (esim. pitkähihainen paita, legginsit, ulkohousut, talvikengät, buffi tai kauluri, hanskat, pipo jne.), jotta pihalla ei tarvitse palella.

Jos mahdollista, lämmittäville lisäasusteillekin paras väri on tummansininen tai musta, jolloin ne sulautuvat hyvin muuhun partioasuun. Varsinkin vuosittaisessa, keväällä järjestettävässä partioparaatissa tahdomme olla eduksemme pukeutumalla mahdollisimman yhdenmukaisesti.

Partiopaidan merkit

Partiopaidassa on sekä pysyviä että vaihtuvia merkkejä.

Lähikuva partiopaidan vasemmasta hihasta.

Partiopaidan vasemman hihan merkit ovat kaikille yhteisiä pysyviä merkkejä.

Vasempaan hihaan ommellaan järjestyksessä ylhäältä alas paikkakuntamerkki (Kangasala), lippukuntamerkki (Roineen Tytöt), piirin merkki (Hämeen Partiopiirin ilves) sekä järjestömerkki (Suomen partiolaisten sinivalkoinen partiolilja). Näiden alle ommellaan vierekkäin WOSMin eli partioliikkeen maailmanjärjestön ja WAGGGSin eli partiotyttöjen maailmanliiton lupausmerkit: violettivalkoinen liljamerkki vasemmalle ja sinikeltainen apilamerkki oikealle puolelle.

Suomen Partiolaisten maatunnusnauha ommellaan vanhemmilla ikäkausilla oikean rintataskun läpän yläpuolelle. Sudenpentujen collegepaidassa ei ole taskuja, mutta merkki ommellaan taskuun suunnilleen samalle kohdalle kuin se isommilla on.

Oikeanpuoleisen taskun yläpuolelle ommellaan myös vaihtuvat tapahtumamerkit, joita käytetään yksi kerrallaan, ja jotka voi halutessaan siirtää vuoden kuluttua paidan oikeaan hihaan.

Sudenpentujen jäljet, seikkailijoiden ilmansuunta- ja haastemerkit sekä tarpojien ja samoajien ikäkausimerkit ommellaan oikeaan hihaan. Ikäkauteen liittyvät kangasmerkit irroitetaan seuraavaan ikäkauteen siirtyessä, jolloin edellisen ikäkauden merkit korvaa metallinen päätösmerkki vasemman rintataskun keskikaitaleella.

Vasemman hihan perusmerkkipaketin voi ostaa lippukunnan merkkivastaavalta itsenäisyyspäivä- ja yrjönpäiväjuhlissa.

Sudenpennun paita ja merkkien asettelu

Sudenpennun paita